Babette van Veen neemt je in Babette's Selection mee in het vakantiegevoel tijdens haar verblijf in een NOVASOL vakantiehuis in de Culturele Hoofdstad Aarhus in Denemarken.

Ongeveer drie uur rijden, ten noordwesten van Kopenhagen, ligt Saksild. Een kleine badplaats in Midden-jutland. Saksild is maar heel klein, er zijn slechts twee restaurants en een drive in bakkerij,  maar het is er heerlijk knus en absoluut niet toeristisch. De huizen liggen in een soort kleine wijkjes die je het beste kunt omschrijven als volkstuintjes, veelal nieuwe huizen, alle soorten en maten door elkaar, allemaal rustig en op steenworp afstand van het strand. Het vakantiehuis in Aarhus, waarin wij verbleven was heerlijk licht en van alle gemakken voorzien, op nog geen 200 meter van het rustige strand. 

Ik was heel benieuwd naar één van de twee restaurants van Saksild, omdat ik er goede dingen over had gelezen. “Himmel og Had”, bleek een piepklein restaurantje. Dus ik raad je aan om er wel even te reserveren, voordat je kunt proeven van het beperkte menu dat ze hebben. Dus heb je glutenintolerantie of ben je veganist, dan is het niets voor jou. Het eten is echter prachtig bereid en met liefde gemaakt, het gaat allemaal op een iets ander tempo dan we hier gewend zijn, dan weer rap en dan weer langzaam, daar moet je je even aan overgeven, maar het is een hemels tentje. In Denemarken wordt veel biologisch gekookt, ‘moderne’ keuken heet dat daar, met ingrediënten uit de streek. Het is dan ook niet goedkoop, maar Denemarken is nou eenmaal iets duurder dan wat wij gewend zijn. 

Als je vanuit Saksild binnendoor rijdt naar Aarhus, kom je langs een splinternieuw tentje genaamd ‘Fiskehusket’ Een vistentje met heerlijke vis, recht uit zee, waar je even kunt genieten van het haventje en kabeljauwkoekjes met een glaasje wijn. De bediening in de streek is uiterst vriendelijk en geïnteresseerd, dat vind ik altijd heel knus, zo vertelde de serveerster in het restaurant uitgebreid dat dit haar eerste avond was en de ober kwam recht uit ‘Vikings’ en had net een reis achter de rug naar Cambodja. Meer ‘Hygge’ (een vorm van Deense relaxdheid en gezelligheid) wordt het niet! 

De weg naar Aarhus is adembenemend mooi, het landschap is een glooiende lappendeken. We hadden aardig wat regen maar dan nog is het prachtig, zo ook de Deense hemel met z’n rollende wolken. Aarhus is de hoofdstad van Jutland en tweede stad van het land, ooit gevormd door de Vikingen. Het is centraal bereikbaar door het goede spoorwegknooppunt en heeft een mooie haven met gekke stranden en bijzondere architectuur. Leuke eettentjes zijn er volop, even als prachtige parken zoals het Marselis memorial  park de zomerresidentie van de koninklijke familie. Al fietsend kun je de hele stad wel zien in een dag en de kaarten (verkrijgbaar bij de fietsenverhuurders) van Aarhus zijn gemaakt van calcium, genaamd ’ steenpapier'. Zo kunnen ze niet doorweekt worden en kun je ze in de regen goed gebruiken, het voelt net als papier, scheurt ook, maar doorweekt niet.

Wij zijn naar ‘Den Gamble By’ een openluchtmuseum gefietst, waar je kunt zien hoe mensen vroeger in Aarhus woonden. Grappig detail is een replica van de ‘Vestergade’ een populaire straat in Aarhus, met leuke winkeltjes en de typerende gekleurde huisjes. Al met al is Aarhus een charmante stad, die de aandacht als ‘culturele hoofdstad’ van Europa wel verdiend. Het heeft van alles wat. Prachtige historie, zee, lekker eten en mooi aangelegde glooiende parken. En mocht het nou regenen, met een beetje geluk, klaart het zo weer op, het weer is wisselvallig, dus de zon komt altijd wel een keertje door.

Kortom: als je op zoek bent naar een mooi vakantiehuis in Denemarken is deze bestemming  zeker een aanrader!


Handtekening Babette van VeenBabette's Selection in Aarhus, Denemarken:

Babette's Selection in Denemarken

Vakantiehuis - Saksild Strand - D84310
Mooi vakantiehuis met een groot dakraam en een extra woonkamer. Dit vakantiehuis ligt ten zuiden van Ärhus, direct aan het strand en biedt vele mogelijkheden om winkelen.
Net als Babette van Veen genieten van de Europese Culturele Hoofdstad van 2017?

Bekijk dan hier het aanbod vakantiehuizen in de omgeving Aarhus en vind eenvoudig jouw favoriete vakantiehuis in Denemarken!